Denna veckan har vi Alfons Åberg vecka. Varje dag läser vi och samtalar runt en Alfons Åberg bok. Igår läste vi Alfons och odjuret. Den tyckte eleverna riktigt mycket om. Jag tänkte berätta lite om hur det kan se ut när vi arbetar runt en bok.
Först pratar vi om att läsa och knyter till tidigare dagars läsning. Jag berättar att när jag läser har jag mitt liv och mina minnen med. Jag lägger ihop bokens liv med mitt eget. Så när jag gör kopplingar i texten så sätter det igång mina tankar. Jag tänker på platser jag varit på, människor jag mött, böcker, händelser osv. Sedan kommer Spågumman Julia på besök. Med hennes hjälp tittar vi på bilden och på bokens titel och förutspår vad texten kommer handla om. Här funderar eleverna själva. När boken är klar knyter vi sedan tillbaka och ser om det vi tänkte stämde.
Vi börjar sedan läsa boken. Här och var stannar vi upp och gör kopplingar. Ibland berättar jag om mina kopplingar, ibland sitter eleverna och berättar i små grupper, ibland berättar man om sin egen koppling och ibland tänker alla bara tyst för sig själva. I boken Alfons och odjuret gjorde vi olika kopplingar. Det första stoppet var när Alfons skjutit en riktigt lång boll, så lång att bollen försvann. Här berättade jag för eleverna om när jag var liten och fick iväg ett jättelång boll när vi spelade brännboll och hur jag kände mig då. Vi fortsatte sedan läsningen. Nästa koppling blev när Alfons inte kunde somna på kvällen för att han slagit Lillkillen på näsan. Här fick eleverna sitta två och två och fundera på om de någon gång legat på kvällen och tänkt på något som hänt under dagen. De som ville fick sedan berätta för de andra klasskompisarna. Vi läste sedan vidare och när vi kommer till delen där Alfons inte sett till Lillkillen på en hel vecka så får eleverna diskutera igen med sin parkompis om vad de tror har hänt med Lillkillen. På sidan efter får vi reda på svaret. Lillkillen är ok! Men han är väldigt rädd för Alfons. Här får eleverna berätta en och en varför de tror att Lillkillen är så rädd.
Genom att arbeta på detta sätt med att stanna upp och "tänka högt" så hjälper man eleverna att få olika strategier för att nå god läsförståelse.Det viktiga är inte att kunna läsa utan att förstå det man läser!