måndag 30 september 2013

Bertil



När jag va i skogen hitta jag än snigel jag den till Bertil Bertil var värdens mysigaste snigel.
Män jag tappade han så han dog.

Av: Vilgot


fredag 27 september 2013

Bokstaven Mm

Hej alla helglediga barn!

Hoppas ni har en riktigt mysig helg! Nästa vecka kommer vi att jobba med bokstaven Mm. Om du är nyfiken kan du lyssna på nästa veckas bokstavssång redan nu. Maja sjunger om blomma som heter Midsommarblomster. Det är en blomma som jag tycker väldigt mycket om! Vad tycker du? Har du plockat Midsommarblomster i somras? Kanske kan du komma på lite ord där du hör Mm. Berätta för mig på måndag.

Lyssna här: http://www.youtube.com/watch?v=GE5by194w5Y

Alfons och odjuret

Här kommer lite fina Alfons och odjuret bilder från vår Alfons Åberg vecka. Fler sitter i klassrummet. Jag måste berätta om vårt klassbesök på biblioteket också. Åsa, vår bibliotekarie berättade att barnen hade kastat sig över Alfons Åberg hyllan som stod gapande tom efter vårt besök. De hade också bubblat av rim! Det är fantastiskt att få finnas där mitt i deras läsiver!

Titta gärna in på Alfons egen sida där hemma och visa vilka böcker vi läst under vår Alfons vecka. Vi får nog ta en till Alfons vecka snart för vi har många spännande Alfons böcker kvar att läsa. Ni som lånat egna Alfons böcker på biblioteket eller har hemma kanske kan ge oss andra lite boktips?

http://www.alfons.se/

Bildspel: Alfons och odjuret


onsdag 25 september 2013

Hinderbana

Idag hade vi hinderbana på idrotten. Det var jätteroligt!
 



 
 
Centralt innehåll i ämnet idrott år 1-3 (Lgr 11)
 
Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra

Alfons Åberg

Denna veckan har vi Alfons Åberg vecka. Varje dag läser vi och samtalar runt en Alfons Åberg bok. Igår läste vi Alfons och odjuret. Den tyckte eleverna riktigt mycket om. Jag tänkte berätta lite om hur det kan se ut när vi arbetar runt en bok.



Först pratar vi om att läsa och knyter till tidigare dagars läsning. Jag berättar att när jag läser har jag mitt liv och mina minnen med. Jag lägger ihop bokens liv med mitt eget. Så när jag gör kopplingar i texten så sätter det igång mina tankar. Jag tänker på platser jag varit på, människor jag mött, böcker, händelser osv. Sedan kommer Spågumman Julia på besök. Med hennes hjälp tittar vi på bilden och på bokens titel och förutspår vad texten kommer handla om. Här funderar eleverna själva. När boken är klar knyter vi sedan tillbaka och ser om det vi tänkte stämde.

Vi börjar sedan läsa boken. Här och var stannar vi upp och gör kopplingar. Ibland berättar jag om mina kopplingar, ibland sitter eleverna och berättar i små grupper, ibland berättar man om sin egen koppling och ibland tänker alla bara tyst för sig själva. I boken Alfons och odjuret gjorde vi olika kopplingar. Det första stoppet var när Alfons skjutit en riktigt lång boll, så lång att bollen försvann. Här berättade jag för eleverna om när jag var liten och fick iväg ett jättelång boll när vi spelade brännboll och hur jag kände mig då. Vi fortsatte sedan läsningen. Nästa koppling blev när Alfons inte kunde somna på kvällen för att han slagit Lillkillen på näsan. Här fick eleverna sitta två och två och fundera på om de någon gång legat på kvällen och tänkt på något som hänt under dagen. De som ville fick sedan berätta för de andra klasskompisarna. Vi läste sedan vidare och när vi kommer till delen där Alfons inte sett till Lillkillen på en hel vecka så får eleverna diskutera igen med sin parkompis om vad de tror har hänt med Lillkillen. På sidan efter får vi reda på svaret. Lillkillen är ok! Men han är väldigt rädd för Alfons. Här får eleverna berätta en och en varför de tror att Lillkillen är så rädd.

Genom att arbeta på detta sätt med att stanna upp och "tänka högt" så hjälper man eleverna att få olika strategier för att nå god läsförståelse.Det viktiga är inte att kunna läsa utan att förstå det man läser!

Veckans bokstav


Lyssna gärna på sången här: http://www.youtube.com/watch?v=Mru6rSi8HHI

Den här veckan arbetar vi runt bokstaven Ee. Eleverna har ett individuellt material i svenska/svenska som andraspråk, men vi arbetar alla gemensamt några pass runt bokstaven Ee.

Centralt mål - kursplanen i svenska
  • Alfabetet och alfabetisk ordning.
  • Sambandet mellan ljud och bokstav.
Centrala mål - kursplanen i svenska som andraspråk år 1-3
  • Alfabetet och alfabetisk ordning.
  • Läsriktning samt bokstävers form och ljud i jämförelse med modersmålet.
  • Sambandet mellan ljud och bokstav.

Vilket djur är det som har dött i skogen?

När vi var i skogen sist hittade vi ett spännande fynd som vi sedan har arbetat runt. Vi hittade ett djurben vid vår samlingsplats och det väcktes mycket frågor. Vilket djur är det som har dött i skogen? Varför?


Eleverna använde sedan sin kommunikativa förmåga och samtalade i par utifrån de personliga gissningar de gjort. När de samtalat en stund så hade jag tagit ut fyra djur som de gissat på och presenterade dem på smartboarden. De fick då använda sin metakognitiva förmåga för att reflektera och lösa problem. Vi diskuterade vilket ben i djurkroppen det var samt mätte hur långt det var. Sedan fick eleverna återigen sitta med sin parkompis och diskutera utifrån de fyra djuren vilket benet kommer ifrån. Vi utgick från storleken på benet och talade om vad som var rimligt. I arbetet runt denna fråga lärde vi oss nya begrepp och flera av eleverna berättade att de hade ändrat teori efter att ha diskuterat och värderat de uppgifter vi fick fram. Bra jobbat klass 1A! Vi hoppas att vi hittar fler spännande fynd vid nästa besök i skogen!


torsdag 19 september 2013

Skogen

Idag har vi varit i skogen. Det blev ett rejält motorikpass med klätter- och balans övningar. Vi arbetade även med vår månadsbild och letade efter skogsfynd. Det mest spännande fyndet var en skelett del. Eleverna har fått skriva sina gissningar på ett papper om vilket djur benet kommer ifrån. I morgon kommer vi att avslöja vad det är för slags ben. Det var många spännande gissningar från eleverna.

På eftermiddagen så satte Jennifer och Gustav ihop bilderna till en film. De laddade upp bilder, valde layout och laddade ner musik. Sedan visade de filmen för de klasskamrater som arbetade sent idag. Resten av klassen får se filmen i morgon. Om ni inte hinner se den hemma förstås.

 Film: Skogen  Av Jennifer och Gustav

Filmstudion

Våra skogsfynd

onsdag 18 september 2013

Spågumman Sia

Vi fortsätter att arbeta med våra språklekar och den här veckan arbetar vi lite extra runt rim. All vår högläsning den här veckan har t.ex. varit på rim. Igår fick vi besök av Spågumman Sia. Innan vi började läsa gårdagens bok så arbetade vi med att förutspå vad boken skulle handla om. Vi använde ledtrådar från bilden på framsidan och titeln. Eleverna fick först diskutera två och två och sedan i storgrupp.


onsdag 11 september 2013

Skolgårdskonst

Skapande kreativitet på skolgården!


tisdag 10 september 2013

Förmultningsexperiment

Den här veckan är det miljövecka. Detta uppmärksammar vi i klassen på olika sätt. Bland annat så äter  vi mat som är ekologisk och rättvisemärkt. Idag var vi ute i skogen och grävde upp vårt experiment som nu legat i jorden i tre veckor. Vi samtalade om vad som hänt med experimentet och varför. Sedan grävde vi ner det igen.
Nu är det spännande! Vi gräver upp vårt experiment.




Synonymer, motsatsord, homonymer

I vår högläsningsbok, Fredda sju år, läste vi om när Fredda fick ta med sitt gossedjur till skolan. De barn i klassen som ville fick ta med sina favoritgossedjur och visa upp för klasskamraterna precis som Fredda gjorde. Den lilla isbjörnen på kortet är fröken Lindas favoritgossedjur Gullet. Gullet var med överallt när Linda var liten. 

Vi har även arbetat med synonymer, motsatsord och homonymer i svenskan. Även här kom våra gossedjur väl till pass då de hjälpte till att illustrera när vi arbetade med motsatsord. 

Synonymer
pojke-kille-grabb
flicka-tjej-tös

Motsatsord
lång-kort
liten-stor
varm-kall
dag-natt
Homonymer
Ett ord kan ha flera olika betydelser.

Fil
 

 


onsdag 4 september 2013

Elevdemokrati

Lite tankar runt elevdemokrati

Man kanske lär sig mer saker. // Roni

Annars kanske det inte blir roliga lekplatser. Vi fick bestämma om lekplatsen i stadsparken. Vi har bestämt och röstat om vad vi vill göra på elevens val. // Melker

Jag har varit med och bestämt om elevens val. Jag röstade på film. Vi har bestämt vem som ska vara med i elevrådet också och kamratstödjare. // Isabella

Därför att jag gillar att simma. Om barnen skulle bestämma över jorden skulle det vara mycket prat. // Elvin

Annars kanske barnen tycker att det blir lite tråkigare. Annars kanske föräldrarna bara bestämmer saker som dom mest tycker om. Jag har varit med och bestämt om elevens val. // Vilgot




tisdag 3 september 2013

Massagesaga


Vi arbetar mycket med hur man ska vara mot varandra i klassen. Vi arbetar utifrån olika frågor som t.ex..Hur är en bra kompis? Hur ger man varandra arbetsro?  Ett led i ett fint klassklimat där man månar om varandra är att arbeta med massage. Häromdagen läste vi en massagesaga och masserade varandra. Efter raster och i slutet av dagen kör vi tummen rundor där man ger tummen upp, tummen mittemellan eller tummen ner, det blir en bra mätsticka hur rasten/dagen har varit. Självklart får man säga något till. Idag har vi haft en jättefin dag. Det var en tummen ner, en mittemellan och resten tummen upp.