tisdag 29 oktober 2013

Lovtips!

Hej!

Här kommer lite tips på en bra sida nu när ni har lov. Där finns många spel som tränar det vi just nu gör i skolan. Man kan räkna addition och subtraktion, räkna med pengar, träna bokstavsljuden, prepositioner och mycket mer.

http://www.elevspel.se/

Kunskapsspel öva på alfabetet

fredag 25 oktober 2013

Vänskapsblomma

Vänskap är något mycket fint och värdefullt.  Vänskapen måste vårdas och få omsorg, precis som en vacker blomma. Om du inte tar väl hand om de vänner du har, kan du förlora dem.
Idag har vi gjort en vänskapsblomma och en vänskapssol.

Pedagog Borås - Intervju!

Förra veckan blev jag tillsammans med kollegan Marie intervjuade angående vårt arbete i klasserna med BFL. Intervjun finns att läsa i Pedagog Borås. Eftersom det rör vår klass så känns det roligt att publicera den även här. 


Marie Alkner och Linda Rogberg, lärare på Byttorpskolan


- Innan var vi lärare duktiga på att arbeta med målen, men nu behärskar eleverna dem!

Marie Alkner och Linda Rogberg är nöjda med förändringarna som åstadkommits genom arbetet med Bedömning för lärande.

Samtalet utvecklar eleverna


Linda Rogberg och Marie Alkner undervisar i årskurs ett respektive tre på Byttorpskolan i Borås.
Datorn är ett självklart arbetsredskap på Byttorpskolan
De har arbetat med Bedömning för lärande i två år och märker skillnaden i klassrummet där eleverna är mer delaktiga och där samtalet är ett givet inslag i varje lektion. Byttorpskolan har på senare tid tagit emot nyanlända elever. Det är en stor utmaning för lärarna, men både Linda och Marie tror att deras fokus på klassrumssamtalet gör att eleverna utvecklar sitt språk snabbare.
- Det ställer givetvis krav på mig som lärare, förklarar Linda, jag använder mig hela tiden medvetet av synonymer, motsatsord och förstärker budskapet med bilder — jag använder mig av flera olika tekniska hjälpmedel, som Smart-Board, I-pad, datorer och dokumentkamera.
Att klassrumsklimatet är öppet och tillåtande och att alla förväntas delta i samtalet är en viktig förutsättning för att alla ska få chansen att utvecklas så långt som möjligt.

Tydliga mål — på både kort och lång sikt


Att synliggöra målen för eleverna är en av de fem nyckelstrategierna i Bedömning för lärande och här märker Byttorpslärarna en stor förändring. Redan tidigare arbetade lärarna medvetet med undervisningens mål, men nu behärskar även eleverna målen. I treornas klassrum sitter alla läsårets mål på väggen: 
- Jag tar fram dem och kopplar till arbetet vi håller på med under lektionerna, berättar Marie. 
Linda fyller i: 
- Det är viktigt att prata om de långsiktiga målen med eleverna, så att de förstår varför vi gör olika saker i skolan, men med mina elever arbetar jag också med lektionens mål. Det räcker inte att nämna lektionens mål i början av lektionen, det måste återkomma i samtalet i klassrummet. 
För att synliggöra elevernas lärande använder båda två klassbloggar, där elevernas arbete dokumenteras och visas upp för exempelvis föräldrarna. Det innebär att eleverna också pratar om lektionernas mål hemma på ett annat sätt än tidigare.
Elever på Byttorpskolan

Eleverna har erövrat skolspråket


I arbetet med att synliggöra målen för eleverna har också matriser använts. Allra bäst fungerar det när eleverna själva är med och tar fram matriserna, då äger de kunskapen om vad som krävs av dem. Eleverna snappar snabbt upp skolspråket, de speciella begrepp som används för att beskriva kvaliteter i till exempel matematik eller svenska och det innebär en stor skillnad för samtalet både mellan lärare och elev, men också elever emellan. Diskussionerna blir mer givande och eleverna kan på ett annat sätt än tidigare tala om sitt eget lärande och sin utveckling.

Förhållningssätt med elevernas kunskapsutveckling i fokus


Det pågår en debatt om lärares arbetsbelastning och både Linda och Marie är noga med att betona att Bedömning för lärande inte är något som lärare ska göra utöver sin vanliga undervisning, det är ett förhållningssätt. Det handlar också om att låta vissa moment få ta tid och hellre göra färre saker med hög kvalitet än att stressa igenom olika moment. Ett exempel handlar om den återkoppling lärare ger till eleverna: 
- Feedback är meningslös om du inte har tänkt låta eleverna arbeta med den återkoppling du har gett dem, menar Marie. Som lärare behöver du inte ge skriftlig återkoppling på allt, utan välja ut vissa tillfällen och låta bearbetningen av din återkoppling ta tid. Det är då eleverna utvecklas. 
Det är just elevernas möjlighet att utveckla sina kunskaper i alla ämnen som är i fokus för Bedömning för lärande och Linda ser fram emot att se vad det nya förhållningssättet kan ge på lång sikt: 
- Eleverna har blivit duktiga på att ta för sig i klassrummet, redan nu — tänk så långt de kommer att ha nått när det går i sexan!

tisdag 22 oktober 2013

Igelkotten som ramlade ner för ett stup & leksaksaffären

ni är verkligen välkomna åter till igelkotten som ramlar ner för ät stup och leksaksaffären. Vi kommer att ha massor av nya grejor till våra affären och vi kommer att bygga om så att det blir lyxigare. Dyraste varan kostar 10 kr, men ni måste stå i kö. För ni stod inte så bra i kö från första början. En kö ska vara en rak, man ska ha mellanrum.

Hälsningar

Vilgot och Vanessa
Butiksinnehavare till Igelkotten som ramlade ner för ett stup och leksaksaffären

måndag 21 oktober 2013

Veckans bokstav, Vv

Veckans bokstav är Vv.

Klicka på länken för att lyssna på alfabetssången om vallmo. http://www.youtube.com/watch?v=PM6tm3PBxVs

Här kommer lite ord på Vv. Några skrev vi på tavlan innan idag. Kan du komma på fler?

Kanske kan du be din mamma och pappa att sjunga den vaggsång som du tyckte bäst om när du var liten. Det här var min favorit. http://www.youtube.com/watch?v=nL1tA9NP7f8

vaccination

val

valross

vas

Valp
Det här är min hund Lycka när hon var valp. Ganska söt eller hur?

Hälsoveckan - utvärdering

Förra veckan hade vi hälsovecka. Vi åt frukost tillsammans en morgon, hade idrott, läste om hälsa och dessutom sprang eller gick vi 500 meter varje dag. När vi utvärderade veckan så räknade vi ihop våra rundor och det blev 2500 meter på en vecka. Här kommer några utvärderingar från hälsoveckan.
 
Lgr 11, kursplan idrott
 
Eleven ska ges förutsättningar att
  • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil, 
  • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av lek, hälsa, natur- och utevistelser.

  • Kursplan biologi
    • Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.

     



     

    Musik

    CENTRALT INNEHÅLL
    • Slagverk, stränginstrument och tangentinstrument med variation av rytm, klang och dynamik.
    • Olika instrument från grupperna blås-, sträng-, tangent- och slagverksinstrument.
    • Hur instrumenten låter och ser ut.
      LGR11, kursplan musik


    torsdag 17 oktober 2013

    Planering inför utvecklingssamtal

    Det råder febril aktivitet inför utvecklingssamtalen. Eleverna planerar sina egna utvecklingssamtal. Det är ett bra verktyg för eleverna att synliggöra och bli medvetna om sitt lärande. De har skrivit en text, utvärderat och tagit fram material som visar på deras lärande. Allt redovisas i deras Power Point.  

    Eleverna använder post it lappar för att markera delar de vill lyfta. Varje elev har sedan ett samtal med mig där de får feedback på sitt arbete och vi planerar tillsammans upp fortsatt arbete utifrån deras personliga mål.

    onsdag 16 oktober 2013

    Sol och bad


    Idag får vi tacka Arnel för semesterberättelsen. Han berättade och läste sin resedagbok. Vi längtade alla efter lite sol och bad!

    Eleverna har även börjat förbeda sina utvecklingssamtal. De kommer hålla i stora delar själva. Idag har de första eleverna börjat med sina powerpoint. Det är spännande att följa deras tankar runt sitt lärande!

    söndag 13 oktober 2013

    Utvärdering av veckan

    Vi arbetar mycket med målen, både långsiktigt och för varje lektion för att synliggöra det egna lärandet. Varje fredag utvärderar vi veckan. Här kommer några utvärderingar.








    onsdag 9 oktober 2013

    Snäckor på vintern

    Idag har vi arbetat i fyra grupper och funderat runt vad snäckorna gör på vintern. Så här tror vi i våra grupper.  Det blir spännande att få reda på svaret! Tack Mimmi för utmaningen!







    Spelhåla

    I matematiken använder vi oss av mycket laborativt material. Vi spelar även spel när vi har "Spelhåla". Spel är ett bra och roligt sätt att träna matematik på. Har ni något roligt spel hemma så får eleverna gärna ta med det till onsdagar då vi har vår spelhåla!






    Svar från Alfabeta förlag

    Förra veckan när vi arbetade med snäckor hittade vi en bok där de felaktigt hade kallat en snäcka för en snigel. Eleverna mailade då Alfabeta Bokförlag och påpekade detta. Idag fick vi svar! Självklart svarade eleverna. Deras svar finns att läsa i kommentarsrutan.

    Hej!

    Och tack för brevet.
    Ja, vad knasigt det har blivit.
    Vi har översatt texten från engelska där det stod ”snail” och inte tänkt på att snigel med hus heter snäcka.
    Vad bra att ni vet att det heter snäcka!
    Och vad kul att ni jobbar med djur och natur.
    Tack för att ni hörde av er och lycka till med era arbeten!

    Med vänliga hälsningar,
    Anna

    Anna Bogaeus
    Redaktör/Editor
    Alfabeta Bokförlag/Publishers


    tisdag 8 oktober 2013

    Skolgårdsfynd

    I måndags hittade Elvin en snäcka på skolgården. Vi tog ett kort på den. Jag har en fråga till  klassen. Var finns snäckorna på vintern? / Mimmi


    söndag 6 oktober 2013

    Lite bilder

    Lite härliga bilder från veckan. De två första är från vårt utepass. Vi hade en härlig förmiddag på Ryaåsar. Lite av det vi arbetade med var att bygga koja och leka lekar.

    Centralt innehåll
    • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
    • Lekar och rörelse i natur- och utemiljö.
    • Allemansrättens grunder.
    • Säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.
    • Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.
    • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

    En fin koja



    På bildlektionen arbetade vi med färglära. Först arbetade vi med grundfärgerna och sedan sekundärfärgerna. Eleverna tyckte det var spännande att blanda färger och få fram orange, grön och lila. Det var mycket koncentrerade elever.  




    onsdag 2 oktober 2013

    Svar från Naturhistoriska riksmuseet!

    Hej Byttorpskolan!
    Snäckor är rädda för trastar och jordlöpare.
    De gillar att äta, ha det fuktigt och att para sig ibland.
    De har satsat på en fästning istället för att kunna fly. Det är nog därför de kan vara så långsamma. Skogssniglar har anpassat sig till att kunna krypa in i trängre utrymmen och har inget skal längre. Men de är så slemmiga att en del djur inte äter dem ändå.
    Ögonen har även luktorgan och fungerar som känselspröt. Då är det praktiskt att ha dem på skaft.
    Vinbergssnäckor blir ju ganska stora, det finns inga som är större i Europa. I Afrika finns det dock större arter. Men jag vet inte om det beror på att det också finns så många fler arter där att det också är sannolikare att hitta de största där (och de minsta) eller om snäckorna (liksom insekterna) finns i större varianter i tropikerna av någon miljöfaktor.
    Och ja, snäckor kan laga sitt skal, i alla fall om skadan sitter i närheten av manteln på snigel. Manteln är det släta området på snigelns rygg och det är där skalet bildas.

    Mvh / Didrik

    Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet

    tisdag 1 oktober 2013

    Snäckor

    Idag läste vi Vilgots berättelse om Bertil. Vi blev nyfikna på att lära oss mer om snäckor. Vi började med att skriva upp våra frågor på tavlan. Det blev flera spännande frågor om snäckor. Vi läste faktatexter om snäckor på högläsningen. Vi var bland annat inne på Naturhistoriska riksmuseet och läste. En spännande hemsida som är värd ett besök. http://www.nrm.se/index.html.

    Mira Janacek
    Foto:Mira Janacek
    Skalet är spiralformat, nästan som en kanelbulle.
    Den mest spännande upptäckten för eleverna var att det inte heter snigel utan snäcka. Många kallar dem för sniglar. Men de sniglar som har hus på ryggen heter egentligen snäckorEfter att ha läst två olika faktatexter så fanns det fortfarande några frågor som vi inte fått svar på. Vi mailade dessa till Naturhistoriska riksmuseet som har en jourhavande biolog man kan ställa frågor till. Nu hoppas vi att vi får svar på våra frågor!

    Vi skrev och ritade sedan vad vi lärt oss.




    När eleverna sedan satt och läste så hittade de en snäcka i en bok och författarna kallade snäckan för snigel! Eleverna tyckte det var bedrövligt för i böcker tycker de att är det viktigt att man lär ut rätt. De tyckte att vi skulle höra av oss till författarna och berätta att det blivit fel. Det får vi göra i morgon.

    Vi hittade en film på Youtube också på en snäcka i framfart!