fredag 25 oktober 2013

Pedagog Borås - Intervju!

Förra veckan blev jag tillsammans med kollegan Marie intervjuade angående vårt arbete i klasserna med BFL. Intervjun finns att läsa i Pedagog Borås. Eftersom det rör vår klass så känns det roligt att publicera den även här. 


Marie Alkner och Linda Rogberg, lärare på Byttorpskolan


- Innan var vi lärare duktiga på att arbeta med målen, men nu behärskar eleverna dem!

Marie Alkner och Linda Rogberg är nöjda med förändringarna som åstadkommits genom arbetet med Bedömning för lärande.

Samtalet utvecklar eleverna


Linda Rogberg och Marie Alkner undervisar i årskurs ett respektive tre på Byttorpskolan i Borås.
Datorn är ett självklart arbetsredskap på Byttorpskolan
De har arbetat med Bedömning för lärande i två år och märker skillnaden i klassrummet där eleverna är mer delaktiga och där samtalet är ett givet inslag i varje lektion. Byttorpskolan har på senare tid tagit emot nyanlända elever. Det är en stor utmaning för lärarna, men både Linda och Marie tror att deras fokus på klassrumssamtalet gör att eleverna utvecklar sitt språk snabbare.
- Det ställer givetvis krav på mig som lärare, förklarar Linda, jag använder mig hela tiden medvetet av synonymer, motsatsord och förstärker budskapet med bilder — jag använder mig av flera olika tekniska hjälpmedel, som Smart-Board, I-pad, datorer och dokumentkamera.
Att klassrumsklimatet är öppet och tillåtande och att alla förväntas delta i samtalet är en viktig förutsättning för att alla ska få chansen att utvecklas så långt som möjligt.

Tydliga mål — på både kort och lång sikt


Att synliggöra målen för eleverna är en av de fem nyckelstrategierna i Bedömning för lärande och här märker Byttorpslärarna en stor förändring. Redan tidigare arbetade lärarna medvetet med undervisningens mål, men nu behärskar även eleverna målen. I treornas klassrum sitter alla läsårets mål på väggen: 
- Jag tar fram dem och kopplar till arbetet vi håller på med under lektionerna, berättar Marie. 
Linda fyller i: 
- Det är viktigt att prata om de långsiktiga målen med eleverna, så att de förstår varför vi gör olika saker i skolan, men med mina elever arbetar jag också med lektionens mål. Det räcker inte att nämna lektionens mål i början av lektionen, det måste återkomma i samtalet i klassrummet. 
För att synliggöra elevernas lärande använder båda två klassbloggar, där elevernas arbete dokumenteras och visas upp för exempelvis föräldrarna. Det innebär att eleverna också pratar om lektionernas mål hemma på ett annat sätt än tidigare.
Elever på Byttorpskolan

Eleverna har erövrat skolspråket


I arbetet med att synliggöra målen för eleverna har också matriser använts. Allra bäst fungerar det när eleverna själva är med och tar fram matriserna, då äger de kunskapen om vad som krävs av dem. Eleverna snappar snabbt upp skolspråket, de speciella begrepp som används för att beskriva kvaliteter i till exempel matematik eller svenska och det innebär en stor skillnad för samtalet både mellan lärare och elev, men också elever emellan. Diskussionerna blir mer givande och eleverna kan på ett annat sätt än tidigare tala om sitt eget lärande och sin utveckling.

Förhållningssätt med elevernas kunskapsutveckling i fokus


Det pågår en debatt om lärares arbetsbelastning och både Linda och Marie är noga med att betona att Bedömning för lärande inte är något som lärare ska göra utöver sin vanliga undervisning, det är ett förhållningssätt. Det handlar också om att låta vissa moment få ta tid och hellre göra färre saker med hög kvalitet än att stressa igenom olika moment. Ett exempel handlar om den återkoppling lärare ger till eleverna: 
- Feedback är meningslös om du inte har tänkt låta eleverna arbeta med den återkoppling du har gett dem, menar Marie. Som lärare behöver du inte ge skriftlig återkoppling på allt, utan välja ut vissa tillfällen och låta bearbetningen av din återkoppling ta tid. Det är då eleverna utvecklas. 
Det är just elevernas möjlighet att utveckla sina kunskaper i alla ämnen som är i fokus för Bedömning för lärande och Linda ser fram emot att se vad det nya förhållningssättet kan ge på lång sikt: 
- Eleverna har blivit duktiga på att ta för sig i klassrummet, redan nu — tänk så långt de kommer att ha nått när det går i sexan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar